§12.1 Nederlands buitenlands beleid

De Contact Group is in 2009 opgericht om voor de kust van Somalië de piraterij onder controle te krijgen en te bestraffen. De groep, waar meer dan 80 landen onderdeel van zijn, is opgericht naar aanleiding van UN Resolution 1851. Deze resolutie heeft als doel om piraterij aan te pakken, en het oprichten van deze groep is daar een praktische uitkomst van. De groep coördineert politieke, militaire, industriële en non-gouvernementele acties om te zorgen dat er meer rust en veiligheid is bij de Somalische kust. Wil je meer weten over de Verenigde Naties en hun werkzaamheden? Kijk eens dit filmpje! De Contact Group is dus opgericht door de VN maar staat los van de VN.

Hoe kan het dat een informele organisatie toch zo’n succes is? Dat kan ten eerste omdat piraterij vrijwel overal ter wereld als misdaad wordt gezien. Er is dus consensus over de strafbaarheid van piraterij, wat een juridische reden geeft om actie te ondernemen. De tweede reden die wordt gegeven voor het succes van de Contact Group is dat de hele gemeenschap er belang bij heeft dat piraterij wordt tegengegaan. Het is immers niet alleen slecht voor de scheepvaart maar ook voor de regio en de burgers. 

De Contact Group is te werk gegaan in verschillende werkgroepen. De eerste werkgroep focuste op het coördineren van de militaire operaties. Daarnaast werkte werkgroep 2 aan de berechting van piraterij. De derde werkgroep richtte zich op de rol van de industrie, onder andere op hoe ze zichzelf kan beschermen tegen piraterij. In werkgroep 4 werd gewerkt aan de communicatie tegenover jonge Somaliërs, om te voorkomen dat ze mee gaan doen aan piraterij. De vijfde werkgroep richtte zich op de geldschieters van de piraterij.


Zoals je wellicht geleerd hebt met geschiedenis, is Nederland een klein land dat in de wereld toch actief optreedt. Denk aan de oorlogen met Spanje, Frankrijk, Engeland en de wereldhandel die Nederlanders dreven met de V.O.C. in de Gouden Eeuw. Vandaag de dag kiest Nederland ervoor om niet op eigen houtje te varen. Defensie is atlantisch, Europees en multilateraal. Nederland werkt samen in de NAVO en de VN. Deze internationale organisaties zijn gericht op vrede en niet op oorlog. Wist je dat de Nederlandse defensie bijvoorbeeld in Kosovo zit, in Libië en in de Gazastrook? Kijk voor een actueel overzicht van landen waar Nederland opereert op: 


Het ministerie van Defensie bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan de marine er één is. Wanneer iemand voor Defensie werkt, kan het zijn dat diegene werkt bij de marine of bij bijvoorbeeld de landmacht, de luchtmacht of de marechaussee. In al deze gevallen gaat het over een militair die mee kan gaan op missies.

De Nederlandse marine, voluit de Koninklijke Marine, werkt op en vanuit de zee aan veiligheid wereldwijd. De marine is het oudste onderdeel van Defensie. De middelen die de marine tot zijn beschikking heeft zijn schepen, voertuigen en bewapening. De marine werkt vanuit verschillende bases, in Den Helder, Doorn, Rotterdam en het Caribisch gebied. In dit filmpje wordt verteld wat de Koninklijke Marine doet.

Lijkt het je leuk om bij de marine, of een ander onderdeel van Defensie te gaan werken? Kijk op deze website van Defensie naar de carrière- en studiemogelijkheden. Je kunt daar ook een korte test doen, waar een advies uit rolt met de plek binnen Defensie waar jij het beste past. En wist je dat iedereen bij defensie kan, en dat sommige studenten dit doen als bijbaantje naast hun studie? Ze kiezen er dan voor om reservist te worden.