§3.3 Hofstede

Geert Hofstede is een bekend Nederlands onderzoeker naar de waarden in een cultuur. Hij deed veel onderzoek naar welke verschillen er zijn tussen waarden in een cultuur. Om culturen te vergelijken introduceerde hij de 5 dimensies machtsafstand, individualistisch vs collectivistisch, masculien vs feminien, onzekerheidsvermijding en termijngerichtheid. Hierover lees je alles in het boek in §3.3.

Geert Hofstede heeft een zoon, Gert Jan Hofstede, die ook onderzoeker is. Hij werkt ook deels in het vakgebied van zijn vader, want hij houdt zich onder andere bezig met culturele stabiliteit en verandering. Hij heeft zijn vader geïnterviewd over zijn werk en wat hij heeft gevonden in zijn onderzoek. Hij geeft hierbij ook voorbeelden bij de dimensies, zoals het verschil tussen Franse en Duitse studenten (17e minuut).

Op de website van Hofstede is veel te vinden over wie hij is en wat hij heeft gedaan. Hij begon met een onderzoek naar het meten van sociale afstand, frustratie onder werknemers, hoe ze naar hun baas kijken, voorspellers van stress en tevredenheid en nog veel meer. In 1979 publiceerde hij zijn onderzoek over de machtsafstand in 40 verschillende landen en zijn volgende publicaties betreffen vrijwel allemaal onderzoek naar verschillen tussen culturen. Er gingen jaren aan onderzoek vooraf voordat hij met zijn Dimensies van Hofstede kwam.

terug naar hoofdstuk 3 naar de Paralympics (§3.5)