§3.5 Veganisme

Veganisten gebruiken geen dierlijke producten en dat gaat dus een stapje verder dan vegetariërs, die geen vlees eten. Kijk bijvoorbeeld naar melk en kaas, dat zijn zuivelproducten en dus dierlijk. Vegetariërs consumeren deze wel, maar veganisten niet. Maar veganisme gaat verder dan alleen eten, het is ook zichtbaar in kleding en verzorging bijvoorbeeld. Kleding van wol of leer komt van een dier en dat dragen veganisten daarom niet. Met sommige verzorgingsproducten worden dierproeven gedaan, iets wat veganisten niet goedkeuren en daarom zullen ze dit ook niet kopen.

De Nederlandse Vereniging voor Veganisten geeft vijf motivaties voor het zijn van veganist. Een van deze redenen heeft te maken met de bio-industrie, die het milieu behoorlijk belast. De veehouderij is verantwoordelijk voor veel uitstoot van broeikasgassen en volgens de VN is vleesproductie de tweede grootste oorzaak van verschillende problemen in het milieu.

Bekende Nederlanders fungeren vaak als een rolmodel en mensen kunnen zich daar goed mee identificeren (zie hoofdstuk 1). Zo zijn er ook verschillende BN’ers die veganist zijn en hier ook ‘reclame’ mee maken voor het veganisme. Een daarvan is Josje Huisman van het oude K3. Dat deelde ze vol enthousiasme in de media en het staat ook in haar profielbeschrijving op Instagram: ‘I make music and I sing it! Also, vegan.’

terug naar hoofdstuk 3 naar hoofdstuk 4