§6.1 Ziektes

Een bekend voorbeeld waarbij ziekte een grote invloed had op de samenleving is de pest. In de 14e eeuw heerste de ziekte genaamd de Zwarte Dood door Europa. Deze naam was niet voor niks, in vijf jaar stierf bijna eenderde van de hele Europese bevolking aan de pest. Op de kaart hierboven zie je hoe de pest zich verspreidde door Europa.

Symptomen van de ziekte zijn grote zwarte bulten waar bloed en pus uit komt. Na een paar dagen kregen mensen hoge koorts en hoestten ze bloed op. Iedereen die het kreeg bezweek eronder en zo vielen er miljoenen slachtoffers, de ziekte was namelijk erg besmettelijk.

Daarom was er ook veel paniek in steden wanneer duidelijk werd dat de eerste inwoner de pest had. Iedereen vluchtte weg, maar meestal was het al te laat. Mensen verzonnen de vreemdste dingen om het toch tegen te gaan, zoals in Milaan waar huizen van zieken dichtgemetseld werden.

Vandaag de dag komt de pest alleen nog maar voor in Madagaskar, Cuba en Peru. Maar iedereen kent wel het ebola virus, dat in 2014 en 2015 voor erg veel slachtoffers zorgde in West-Afrika. Tijdens deze uitbraak overleden er 11.323 mensen aan ebola. Mensen over de hele wereld waren bang dat het virus zich verder zou verspreiden naar het Westen. In augustus 2014 noemde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) het een  ‘medische noodsituatie van internationale zorg’. Er werden negatieve reisadviezen gegeven voor een heel aantal landen in West-Afrika, maar mensen wantrouwden iedere reis naar een land in Afrika.

terug naar hoofdstuk 6 naar Nederlandse vredesmissies (§6.2)