§7.4 Het nazisme

De nazistische strijd, ook wel de survival of de fittest, kent racistische elementen. Er is een superieur ras en een inferieur ras, waarbij het inferieure ras gediscrimineerd wordt. Dit zien nationaalsocialisten, ook wel nazi’s, als iets goeds omdat de sterksten zo overblijven.

De Klu Klux Klan is een verzameling organisaties in de Verenigde Staten die extreem racistische uitgangspunten heeft. Het eerste optreden van een Klu Klux Klan was al tijdens de afschaffing van de slavernij in de VS. De blanke groepering was tegen de afschaffing en gebruikte geweld tegen pas bevrijde slaven. Ze opereren als een geheime en onzichtbare groep. Leden zijn vaak gekleed in witte gewaden met een puntmuts. In het verleden waren ze regelmatig actief, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, en werden ze ook opgepakt. Door hun onzichtbaarheid is dat lastig en duiken ze vaak later ergens anders weer op. Ook vandaag de dag zijn er nog clans en verwijst de media naar ze, maar het is niet altijd zeker of het wel echt leden van de Klu Klux Klan zijn.

Tegenwoordig zijn er weinig organisaties die zichzelf bestempelen als nationaalsocialistisch. Maar ze worden soms wel verweten nazistisch te zijn. Zo werd de partij Alternative Für Deutschland, AfD er in maart 2018 mee beschuldigd. Overburen van een AfD-lid hingen posters op waarop de partijleden nazi’s werden genoemd. Ook in de Gouden Dageraad, een Griekse politieke partij, wordt bestempeld als nazistisch. De VPRO maakte een documentaire over de partij, die zichzelf in tegenstelling tot alle signalen niet racistisch noemt.

terug naar hoofdstuk 7naar het conservatisme (§7.4)