§16.3 De werking van regels

Hieronder kun je het sjabloon downloaden in Word of PDF om zelf een spel te maken zoals bij opdracht 15 bij hoofdstuk 16 staat. Een compleet speelbaar spel kan je docent downloaden op de Seneca Toetsenbank.


In opdracht 15 ging het over (spel)regels en de werking daarvan. In het dagelijks leven kom je ook verschillende regels tegen. Maar werken regels altijd?

Je hebt bij maatschappijwetenschappen geleerd over macht en gezag. Degene met macht en gezag is in staat om regels te maken. In Nederland hebben we enerzijds veel regels, maar is anderzijds ook veel goed geregeld. Toch zijn er ook momenten waarop een regel tekort schiet, ontbreekt of simpelweg niet werkt.

Een voorbeeld is de sollicitatieplicht voor mensen met een uitkering. Iemand die in de bijstand zit moet verplicht een aantal sollicitaties versturen per jaar. Alleen, een heel aantal uitkeringsgerechtigden denken dat voor hen die regel niet geldt. 60% denkt dat ze de uitzonderingspositie hebben, terwijl het in werkelijkheid maar om 10% gaat. Anderzijds was de regel een hele tijd lang niet duidelijk. Het uploaden van je cv op een site werd gezien als sollicitatieactiviteit om aan de plicht te voldoen, maar dit kwam niet door bij de UWV. Het UWV is de instantie die WW’s en uitkeringen uitgeeft. Hier lees je een aantal persoonlijke verhalen van mensen voor wie de regeling erg vervelend uitpakte.

En wat dacht je van het vuurwerkverbod? De meningen over de werking van deze regel zijn verdeeld. De burgemeester van Winterswijk denkt dat het voor zijn gemeente niet werkt. In praktijk is er nu een gedeeltelijk vuurwerkverbod, maar verschillende partijen vragen zich af of een ‘gedeeltelijk’ vuurwerkverbod wel werkt. Hoe handhaaf je dat? Volgens Rutte is dat niet zo moeilijk. Lees hier meer over de inhoud van het vuurwerkverbod en de gedachten erachter.

terug naar hoofdstuk 16naar de tegenstelling moderniteit - traditioneel (§16.4)