§4.1 Vreemde verboden

In ieder land gelden er andere wetten en regels waar mensen zich aan moeten houden. Wetten die wij als Nederlanders heel raar vinden, zijn voor mensen in de Verenigde Staten heel normaal.

Zoals je misschien wel weet, geldt in de VS niet elke wet in het hele land, de staten maken ook zelf wetten. Een opvallende wet in Alabama is, dat mensen geen nep-snor op mogen hebben in de kerk. Dit mag niet omdat je daarmee mede-kerkgangers aan het lachen zou maken.  In Kentucky is het verboden om eendjes blauw te verven als je ze gaat verkopen, ténzij je er meer dan zes tegelijk verkoopt.

Een opmerkelijke wet in Groot-Brittannië betreft zwangere vrouwen. Zij mogen als ze in hoge nood verkeren overal hun behoefte doen. Zelfs de helm van een politieman hoeven ze daarbij niet uit te sluiten. In Frankrijk mag je je varken geen Napoleon noemen en mag je ook niet zoenen in de trein.

Maar ook Nederlandse gemeenten houden er soms rare wetten op na, waar buitenlanders op hun beurt gek van op zullen kijken. Zo mag je in Maastricht niet stoepkrijten en in Lelystad mag je geen perzikbomen in je tuin zetten.

terug naar hoofdstuk 4 naar IQ (§4.2)