§4.4 Karl Marx

Karl Marx is een Duitse socioloog die kijkt naar ongelijkheden in de samenleving. Dit introduceerde hij met zijn boek ‘Das Kapital’ waarbij hij de ongelijkheid tussen fabriekseigenaar en arbeiders fel bekritiseerde.  De fabriekseigenaren hadden meer macht dan de arbeiders en daarom moeten de arbeiders in opstand komen om deze ongelijkheid gelijk te maken.

In december 2017 verscheen het tweejaarlijkse rapport ‘De sociale staat van Nederland’  van het Sociaal Cultureel Planbureau in Nederland. Daarin komt de verhouding tussen arm en rijk ook naar voren.  Driekwart van de bevolking vindt dat de inkomensverschillen te groot zijn en daarom kleiner moeten worden. Het ongelijkheidsprobleem dat Marx aan de kaak stelde in zijn tijd, is dus nog steeds actueel. Over het algemeen denken mensen niet zo extreem over de oplossing als Marx dat deed. In plaats van een arbeidersrevolutie met geweld, kijken veel mensen naar de overheid om het probleem op te lossen.

Benieuwd naar wat er verder in het rapport stond? Doe de quiz en ontdek dingen over Nederland die jij misschien nog niet wist.

terug naar hoofdstuk 4 naar Nederland in de jaren '70 (§4.5)