§5.5 Fouten en fraude in de psychologie
In 2015 besloten 270 wetenschappers onderzoeken uit 2008 te repliceren, over te doen. Toen bleek dat maar heel weinig van die replicaties dezelfde uitkomsten opleverde als het originele onderzoek.
De experimenten die zij nadeden waren ook nog eens in wetenschappelijke bladen gepubliceerd en werden dus echt wel als goed beschouwd. Hierdoor was de schok des te groter. Wetenschappelijk onderzoek moet betrouwbare uitkomsten opleveren, maar nu bleek ineens dat dit bij de psychologie wel eens tegen zou kunnen vallen. Sommige mensen vatten dit erg zwaar op en zeggen dat dit doet vermoeden dat vrijwel alle psychologische onderzoeken onbetrouwbaar zijn. Anderen vinden het minder erg en vinden dat fouten er tot op zekere hoogte bij horen, je kunt niet foutloos zijn.
Het wetenschappelijke tijdschrift Science (Engelstalig) publiceerde het onderzoek dat de 270 wetenschappers gedaan hebben. In 1 op de 8 studies zijn echt grote fouten gemaakt, waardoor verkeerde conclusies zijn getrokken. In andere onderzoeken zijn wel fouten gemaakt, maar dat zijn meer slordigheden waardoor de conclusies niet drastisch vertekend worden.
Het is dus van belang dat je als onderzoeker zorgt dat je onderzoek repliceerbaar is, dat een andere onderzoeker hetzelfde onderzoek zou kunnen doen. En áls hij dat dan doet moet hij min of meer dezelfde resultaten vinden.