§6.2 Elzas-Lotharingen

Elzas-Lotharingen is een gebied ten oosten van Frankrijk, dat tegen de Duitse grens aan ligt. Het bestaat eigenlijk uit twee losse gebieden, de Elzas en Lotharingen.

Na de middeleeuwen wilden Franse koningen de rivier de Rijn als grens maken tussen Duitsland en Frankrijk. De belangrijke stad Straatsburg, dat in het Elzas gebied lag, werd Frans in 1648 en daarna ging de rest van de Elzas ook steeds meer bij Frankrijk horen. In de eeuw die volgde werd Lotharingen langzaam maar zeker ook Frans.

In 1870-1871 werd de Frans-Duitse oorlog gevoerd, waar de Fransen het dik verloren van de Duitsers. Het gevolg hiervan was dat ze de Elzas en een stukje van Lotharingen moesten afstaan aan het Duitse Keizerrijk. Dit voelde als een enorme vernedering voor de Fransen, die de voorafgaande eeuwen hadden gestreefd naar de Rijn als grens.

Toen de Eerste Wereldoorlog aanbrak voelden de Fransen een revanche aankomen en dit was dan ook hun doel van de oorlog. En uiteindelijk toen in 1919 het Verdrag van Versailles als vredesakkoord werd gesloten, was Elzas-Lotharingen weer van Frankrijk. Het verdrag werd getekend in de spiegelzaal van het kasteel in Versailles (zie foto).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebied weer een punt van bezetting. de Duitsers bezetten het in 1940. Tijdens de oorlog hoorde het bij Duitsland, maar het werd aan het einde van de oorlog, in 1945,  weer bevrijd. Het gebied was weer in Frans eigendom en dat is zo tot op de dag van vandaag.

terug naar hoofdstuk 6naar de tragedie rondom Srebrenica (§6.2)