§7.4 Het conservatisme

Het woord conservatisme komt van het Latijnse woord conservare, dat betekent: ‘beschermen, in ongeschonden toestand bewaren’. Het conservatisme streeft naar het behoud van de huidige samenleving.

Edmund Burke wordt gezien als een van de belangrijkste grondleggers van het conservatisme. In de 18e eeuw schreef hij ‘Reflections on the French Revolution’, waarin hij de Franse Revolutie erg bekritiseerde. Zelf woonde hij in het Verenigd Koninkrijk waar zowel als filosoof als in de politiek actief was.

Vandaag de dag bestaat het conservatisme in allerlei soorten en maten. In Rusland bijvoorbeeld, is Vladimir Poetin al vanaf 2000 president. Hij is erg conservatief, wat onder andere blijkt uit zijn verbod op het uitdragen van ‘niet-traditionele seksuele relaties’. Hier kreeg hij internationaal veel kritiek op, maar dat weerhoudt hem niet. In een jaarlijkse speech benadrukte hij weer de conservatieve gezinswaarden. Een man en een vrouw die trouwen, waar de man werkt en de vrouw voor de kinderen zorgt en het huishouden doet. Een gezinssituatie zoals bovenaan de pagina, stemt Poetin beter dan een gezin waarin twee mannen samenwonen. Hij vindt dat in veel Westerse landen de traditionele normen en waarden worden vernietigd en vervangen. Poetin pleit voor conservatieve gezinswaarden, want dat weerhoudt de samenleving ervan om terug te vallen in chaos en donkerheid. Ook richtte hij een nieuw staatspersbureau op, waar hij een ultraconservatieve man de baas van maakte.

terug naar hoofdstuk 7naar de Nederlandse Opstand (§7.5)