§8.4 Confessionele politieke partijen

Over het confessionalisme las je al in §8.4 en op de pagina over het confessionalisme. In Nederland zijn er drie politieke partijen die gerekend worden tot het confessionalisme, namelijk het CDA, de ChristenUnie en de SGP. 

Het CDA, voluit het Christen-Democratisch Appèl, zit sinds 1980 in de politiek. Ze baseert zich niet rechtstreeks op de Bijbel, maar komt wel vanuit een christelijke traditie en hanteert principes daaruit. Het CDA trekt het meest brede publiek aan en is er voor alle Nederlanders. Wanneer je de website van de partij opent, zie je ook niet direct iets dat naar het christendom verwijst. 

De ChristenUnie (CU) baseert zich wel meer rechtstreeks op de Bijbel en verwijst daar ook naar in haar argumentatie. De CU noemt zichzelf ‘christelijk-sociaal’ en spitst zich hiermee al meer toe op de christelijke Nederlanders, dan het CDA. Bij het openen van de website van de ChristenUnie zie je de slogan ‘Geef geloof een stem’, waardoor het christelijke karakter van de partij meteen zichtbaar is.

De SGP, de Staatkundig Gereformeerde Partij, baseert zich het meest direct op de Bijbel. Deze confessionele partij is het meest specifiek wat betreft doelgroep, omdat ze zich richt op een stroming binnen het christendom, namelijk gereformeerd. Wanneer je de website bezoekt,  staat het woord ‘Bijbel’ op de voorpagina, waardoor het belang daarvan benadrukt wordt. In het lesboek wordt de SGP conservatief genoemd, wat inhoudt dat ze veel dingen graag wil laten zoals ze zijn. Meer weten over het conservatisme? Zie de pagina daarover die hoort bij §7.4.  

terug naar hoofdstuk 8naar hoofdstuk 9