§10.3 Herbert Gans

Herbert Gans was een Duitse socioloog die geboren werd in 1927, tijdens de periode van de nazi’s in Duitsland. Toen hij elf jaar oud was, verliet hij het land en ging uiteindelijk in de Verenigde Staten wonen. Daar is hij naar school gegaan en afgestudeerd als socioloog en planner. Hij heeft verschillende boeken en artikelen geschreven, waaronder ‘The Positive Functions of Poverty’. Volgens Gans hebben arme mensen en armoede in het algemeen een positieve invloed op de samenleving. Hij beschrijft hun vier functies, die je in het lesboek in §10.3 kunt lezen.

‘The Positive Functions of Poverty’, wat hij schreef in 1972, werd zijn meest gelezen werk. Inmiddels is Herbert Gans aardig op leeftijd, maar hij schrijft nog steeds boeken en artikelen. In 2017 kwam zijn boek ‘Sociology and Social Policy’ uit. Hij heeft zijn eigen site, waarop je nog meer over hem kunt vinden.

Armoede is niet het enige onderwerp waarover Gans nadacht en schreef. Hij heeft ook boeken geschreven over stads- en plattelandsleven, de Amerikaanse cultuur en de media. Zijn werk heeft veel invloed gehad op debat en op beleid dat geschreven is. Zijn manier van denken over armoede past bij functionalisten. Gans ziet de samenleving als een systeem dat functioneert en waar armoede op een positieve manier aan bijdraagt. 

terug naar hoofdstuk 10naar theorie van Marx (§10.3)