§16.4 Tegenstelling moderniteit – traditioneel

In het lesboek heb je kunnen lezen dat plicht, gemeenschapszin en vroomheid in traditionele culturen meer gewaardeerd worden dan in de amusements- en consumentencultuur van de moderniteit. Hoewel je misschien zou denken dat we leven in een wereld van moderniteit, zijn er ook plekken waar mensen er meer traditionele levenswijzen op na houden.

Op de wereld zijn nog tal van inheemse volken die leven in een traditionele cultuur. Bijvoorbeeld de Kaliya’s in Suriname. Tradities die de mensen in deze stam hebben, zijn onder andere jagen voor hun eigen voedselvoorziening en verhalen vertellen rondom het kampvuur. Alles in de natuur heeft voor hen een ziel. We kunnen er nog wat van leren, omdat ze veel meer omkijken naar elkaar en naar het milieu. Deze stam wordt niet erkent door de overheid en de mensen hebben daarom geen rechten. Meer weten over de stam en hoeveel meer stammen er in Suriname leven? Lees dit opiniestuk.

Ook in Brazilië leven naar schatting nog zo’n 70 inheemse stammen met oude tradities. Zij hebben geen contact met de buitenwereld. Deze mensen schieten nog met pijl en boog (op vliegtuigen die voorbij komen vliegen) en eten schildpaddenvlees. Lees hier meer over deze stam. Het onderstaande filmpje gaat over een geïsoleerde man die als enige over is gebleven van een stam nadat de rest is uitgemoord.

Wereldwijd leven er 150 miljoen mensen in traditionele stamverbanden. Weten waar? Bekijk deze kaart!

terug naar hoofdstuk 16naar Nederlandse missies (§16.5)