§16.5 De Nederlandse marine

Het ministerie van Defensie bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan de marine er één is. Wanneer iemand voor Defensie werkt, kan het zijn dat diegene werkt bij de marine of bij bijvoorbeeld de landmacht, de luchtmacht of de marechaussee. In al deze gevallen gaat het over een militair die mee kan gaan op missies.

De Nederlandse marine, voluit de Koninklijke Marine, werkt op en vanuit de zee aan veiligheid wereldwijd. De marine is het oudste onderdeel van Defensie. De middelen die de marine tot zijn beschikking heeft zijn schepen, voertuigen en bewapening. De marine werkt vanuit verschillende bases, in Den Helder, Doorn, Rotterdam en het Caribisch gebied. In het filmpje hieronder wordt verteld wat de Koninklijke Marine doet.

Lijkt het je leuk om bij de marine, of een ander onderdeel van Defensie te gaan werken? Kijk op deze website van Defensie naar de carrière- en studiemogelijkheden. Je kunt daar ook een korte test doen, waar een advies uit rolt met de plek binnen Defensie waar jij het beste past. En wist je dat iedereen bij defensie kan, en dat sommige studenten dit doen als bijbaantje naast hun studie? Ze kiezen er dan voor om reservist te worden.

terug naar hoofdstuk 16