Lesmateriaal en werkvormen

Op deze pagina kunt u inspiratie vinden voor uw lessen. Zo staan er begrippenlijsten, kijktips voor in de les en ook suggesties per kernconcept. De verwijzingen naar de online portal in de lesboeken vindt u op de leerlingenpagina’s voor havo en vwo.

Maarten van Heijningen heeft zijn lessenserie voor havo5 gedeeld: een combinatie van structuur en afwisseling. Ook nuttig voor vwo5 of 6.

Hoofd- en kernconcepten

  • Op verzoek van collega Anke Hamstra vindt u hiernaast een grote afbeelding van de gereedschapskist met de concepten, zodat u zelf een poster kunt printen. Daarnaast vroeg collega Michiel Maasen om afbeeldingen van de icoontjes apart: vorming, verhouding, binding en verandering. En de afbeeldingen bij hoofdstuk 11 havo als u bijv. een powerpoint of prezi maakt.
  • Voor ieder kernconcept zijn er video’s gemaakt waarin de kernconcepten kort en bondig worden uitgelegd. Leerlingen kunnen deze zelf bekijken, maar u als docent kunt ze bijvoorbeeld ook laten zien in de lessen. 
  • Gijs Oxener heeft een leerhulp-powerpoint gemaakt met alle kernconcepten en waar je op een kernconcept kunt klikken en dan meteen de definitie ziet.
  • Hieronder vindt u lesmateriaal per kernconcept.
KernconceptIdentiteit KernconceptSocialisatie KernconceptGroepsvorming KernconceptSociale Cohesie KernconceptCultuur KernconceptRationalisering

Begrippenlijsten en leerdoelen

Collega Jan van Loon maakte begrippenlijsten bij hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4 havo. Voor beide hoofdstukken is een begrippenlijst en een lijst met onderzoeksbegrippen beschikbaar.

Nadia Khawalid van Davinci Leiden heeft een overzicht gemaakt van de kennis en vaardigheden die leerlingen moeten hebben om toetsen te maken, bij hoofdstuk 2 t/m 6 vwo. Wie maakt deze bij H.1 en bij H.07 t/m H.11?

terug naar overzichtspaginaDocenten