§3.1 Groepsprocessen
In een groep gedragen mensen zich ineens heel anders dan als individu. Als echte groepsdieren is jouw gedrag tijdens het uitgaan met je vrienden anders dan als jij met je ouders bij oma op bezoek bent.
Groepen zijn belangrijk en interessant om te bestuderen, omdat allerlei invloedrijke beslissingen in groepen worden genomen. Zo krioelt het van groepsprocessen in het bedrijfsleven of in de politiek. Daarnaast zijn veel gevallen van overlast, van hangjongeren tot hooligans, alleen maar te begrijpen als we kijken naar het groepsproces. Je kunt dan denken aan factoren als de rolverdeling binnen de groep en de groepsidentiteit.
Een voorbeeld van een groepsproces is het bystandereffect:
Het bystander effect, ofwel omstandereffect, legt uit hoe bindingen behulpzaamheid kunnen remmen. Wanneer iemand in een noodsituatie is, is het soms zo dat mensen toekijken maar niks doen. Hoe meer omstanders er zijn, hoe kleiner de kans dat iemand ingrijpt. Ze zijn dus minder behulpzaam, dan wanneer ze in hun eentje diegene zouden kunnen helpen. In het filmpje hieronder wordt dit meer uitgelegd aan de hand van twee experimenten.
Groepen hoeven zeker niet altijd gebaseerd te zijn op nationaliteit, religie of andere opvallende kenmerken. Mensen kunnen ook een groep vormen doordat ze eenzelfde overtuiging hebben. Er gaan bijvoorbeeld steeds meer mensen in een elektrische auto rijden. Mensen die hun diesel- of benzineauto hebben vervangen voor een elektrische auto vinden het belangrijk dat het klimaat beschermd wordt.
Dat er groepen zijn die het klimaat belangrijker gaan vinden, zien we ook terug in de groeiende groep vegetariërs. De groep mensen die steeds bewuster wordt van de effecten van de vleesindustrie op het dierenwelzijn, de gezondheid en het milieu, wordt steeds groter.
Terug naar hoofdstuk 3 §3.2 Framingen Polarisatie